АГРОКАЛЕНДАР

(август-септември)

 

ПОЛЕВИ КУЛТУРИ:

 

Предпосевно третиране на семена:

Пшеница и ечемик, със специализиран стимулатор "ЖИТНИ КУЛТУРИ", с доза 100 мл/100 кг семена.

Рапица: със специализиран стимулатор "СЛЪНЧОГЛЕД", с доза 1000 мл/100 кг семена.

 

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ:

 

Листно подхранване, след 15 дни, с ЕКОтор "ГИГАНТ" в доза 300 мл/дка.

БИОПРЕПАРАТИТЕ «AgroBioStim» СЪОТВЕТСТВУВАТ НА НОРМИТЕ ЗА БИОЛОГИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ.

 

Натуралните стимулатори, Екоторове, Микроторове и Органични торове от търговска марка «AgroBioStim» напълно съответстват на Европейските изисквания и норми, отбелязани в Регламентите на ЕЕС № 2092/91; ЕС № 2384/94 за биологично производство на растителни продукти и отглеждане на екологично чисти хранителни продукти.

За производството на биопрепаратите «AgroBioStim» се използва технология за биологично производство, съставните части и продукти са отбелязани в Приложение № 1 и № 2 Регламента на ЕСС/2092/91 напълно съответствува на Правилата на Комисии ЕС/1073/2000 и на Наредба № 22, издадена от Министерството на Земеделието и Горите.

НЕИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ:

ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ:

БАКТЕРИЙНИ БОЛЕСТИ

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР

(Pseudomonas Xanthomonas)

 

    Бактерийна болест по растенията. Разпространена е навсякъде по селскостопански култури. Проявява се със закръглени, продълговати или ъгловати разрастващи се мазни петна (най-често воднисти) по надземните части на растенията, които преминават и в семената на плода. Семената остават недоразвити, с охрено (до тъмно) оцветяване и след засяване не покълнват или кълнът и пониците загиват. При заразяване в по-късна възраст растенията завяхват и изсъхват, често почерняват или загниват сочните паренхимни тъкани.

    Причинители на Бактериен пригор са бактерии от родовете Pseudomonas Xanthomonas. Благоприятни условия на Бактериен пригор са влажно и топло время (оптимална температура 25-30оС). Инкубационен период често е само 2-4 дни.  Бактериите се запазват и разносят чрез семената, растителни остатъци, дъжда (особено с вятър), насекомите, поливните води, хората и др. Бактериен пригор е болест, която нанося големи щети на селско стопанство. В България разпространен Бактериен пригор по доматите, по кимиона, конопа, краставиците и др.

Бактериен пригор (струпясване) по доматите и пипера (Xanthomonas vesicatoria).

Бактерийно струпясване (Бактериен пригор) по доматите (Pseudomonas tomato).

Бактериен пригор по кимиона (Pseudomonas cumini).

Бактериен пригор (ъгловати петна) по краставиците и пъпеша (Pseudomonas lacrymans).

Бактериен пригор по люцерната (Pseudomonas medicaginis).

Бактериен пригор по мака (Xanthomonas papavericola).

Бактериен пригор по морковите, кариандъра и магданоза (Xanthomonas carothae).

Бактериен пригор (бактериоза) по просото (Pseudomonas panici).

Бактериен пригор по суданката и метлата (Pseudomonas syringae).

Бактериен пригор по фасула (Xanthomonas phaseoli).

Ореоловият пригор по фасула (Pseudomonas phaseolicola).

Бактериен пригор по царевицата (Pseudomonas andropogonis).

Бактериен пригор по цитрусовите (Pseudomonas citriputeale).

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО ДОМАТИТЕ И ПИПЕРА

 

    ПРИЧИНИТЕЛ. Причинителят е Xanthomonas vesicatoria. Бактерията се запазва в обвивката на семената, в растителните остатъци и в почвата. Запазва се и в ризосферата на някои растителни видове. Разпространява се чрез семенното легло в почвата чрез вятър и дъжд. Заразява чрез рани, причинени от насекоми, песъчинки при вятър и през устицата. Запазва се 2-3 г.

    ПРИЗНАЦИ. Бактерията заразява всички наземни части на доматите. По листата (през дъждовни години) се явяват дребни, неправилно очертани, черно-кафяви петна. Някои от тях са обградени с хлоротична зона. Около тех тъканта пожълтява. Когато петната са повече, зоната която обхващат прегаря, загива и опада. Заразените цветовете окапват. По плодовете петната са дребни, кръгли, плоски, с воднист венец, по-късно се обелват или са воднисти с напукана кожица. Семената на подобни плодове са заразени повърхносно. Когато плодовете са заразени в по-ранни фази остават дребни и деформирани с неправилна форма.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семена с фунгициди и Растежен стимулатор «СТАРТ». При поява на петната се третира с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 100-150 мл/дка или други медни средства. Листно подхранване с «ЕКОТОРОВЕ» и почвено подхранване с Микробиологичен тор «ЕФЕКТ» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЙНО СТРУПЯСВАНЕ ПО ДОМАТИТЕ

    ПРИЧИНИТЕЛ. Причинителят е бактерията Pseudomonas tomato, причинява близко по симптоми заболяване, наречено – черно струпяване. Бактерията се запазва по обвивката на семената, в растителните остатъци до половин година и в почвата до един месец. Запазва се и в кореновата система на някои растителни видове. Развитието й се благоприятства от хладно и дъждовно време.

    Разнася се по време на дъжд и с оръдията на труда. Прониква в здравите растения чрез устицата, рани нанесени от песъчинки при вятър. С нарастването на плодовете възможността за заразяването им намалява. Розовите и узрелите плодове не се заразяват. Заразяват се само доматите на открито, което показва че силните ветрове и дъждовете имат най-голямо значение за разпространението на заразата, а не семената.

    ПРИЗНАЦИ. Бактерията заразява всички части на доматеното растение – корени, стъбло, листни дръжки, цветовете, плодовете и листата. По листата, стъблата, цветните и листни дръжки се появяват тъмнокафяви до черни петна, обградени с жълт ореол. Петната по листата са точковидни с по-светъл ореол около тях. По плодовете се образуват дребни черни струпеи, които при сливане приличат на корички. Когато тъкъните около петната избелеят, петната изглеждат като струпейчета. При узряване на плодовете тази бледа зона запазва по-дълго време зеления си цвят. Петната са повърхностни и могат да се отстранят с нокът.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семена с фунгициди и Растежен стимулатор «СТАРТ». При поява на петната се третира с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 100-150 мл/дка или други медни средства. Листно подхранване с «ЕКОТОРОВЕ» и почвено подхранване с Микробиологичен тор «ЕФЕКТ» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО КИМИОНА

 

    ПРИЧИНИТЕЛ. Причинява се от Pseudomonas cumini. Е най-опасна болест по тази култура, защото предизвиква преждевременно загиване. Бактерията се запазва по обвивката на семената, в растителните остатъци до половин година и в почвата до един месец. Запазва се и в кореновата система на някои растителни видове.

    ПРИЗНАЦИ. Листата са мазни до смолисто черни линийки. По-късно прегарят. Напада и копъра.

    БОРБА. Агротехнически метод. Пръскане с медни средства или с «МЕДЕН ХУМАТ». Листно подхранване с «ЕКОТОРОВЕ» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО КРАСТАВИЦИТЕ И ПЪПЕША

    ПРИЧИНИТЕЛ. Pseudomonas lacrymans, заразява се семената. Бактерията се запазва по обвивката на семената, в растителните остатъци до половин година и в почвата до един месец. Запазва се и в кореновата система на някои растителни видове.

    ПРИЗНАЦИ. По листата образуват ограничени от жилките ъгловати воднисти петна, които по-късно избеляват.

    От долната страна на петната при влажно време се отделя изобилен ексудат. Старите болни листа се накъсват. По плодовете петната се тебеширенобели, от тях също изтича бактериен ексудат. Тъканите опадват.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семена с препарати и Растежен стимулатор «СТАРТ». При появата на петна от заразата се третира с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 100-150 мл/дка или други медни средства. Листно подхранване с «ЕКОТОРОВЕ» и почвено подхранване с Микробиологичен тор «ЕФЕКТ» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО ЛЮЦЕРНАТА

 

    ПРИЧИНИТЕЛ. Причинява се от Pseudomonas medicaginis. Бактерията се запазва по обвивката на семената, в растителните остатъци до половин година и в почвата до един месец. Запазва се и в кореновата система на някои растителни видове.

    ПРИЗНАЦИ. По листата и стъблата се образуват воднисти петна, които стават жълтеникави, кафяви до черни. Растенията засъхват.

    БОРБА. Агротехнически метод. Пръскане на посевите с медни средства или с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 60-80 мл/дка. Листно подхранване с «ОМ ТОРОВЕ» предпазва растенията от заболявания..

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО МАКА

 

    ПРИЧЕНИТЕЛ. Причинява се от Xanthomonas papavericola. Бактерията се запазва в обвивката на семената, в растителните остатъци и в почвата. Запазва се и в ризосферата на някои растителни видове.

    ПРИЗНАЦИ. Воднисти петна по листата, стъблата и кутийките.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семена с препарати и Растежен стимулатор «СТАРТ». Пръскане с медни средства или с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 80 мл/дка. Листно подхранване с «ЕКОТОРОВЕ» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО МОРКОВИТЕ, КОРИАНДЪРА И МАГДАНОЗА

 

    ПРИЧИНИТЕЛ. Причинява се от Xanthomonas carothae. Бактерията се запазва в обвивката на семената, в растителните остатъци и в почвата. Запазва се и в ризосферата на някои растителни видове.

    ПРИЗНАЦИ. По листата и сенниците се образуват жълтеникави, кафяви до черни петна, по кореноплодите – раковини.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семенатас препарати и Растежен стимулатор «СТАРТ». При появата на петна от заразата се третира с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 100-150 мл/дка или други медни средства. Листно подхранване с «ЕКОТОРОВЕ» и почвено подхранване с Микробиологичен тор «ЕФЕКТ» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО ПРОСОТО

 

    ПРИЧЕНИТЕЛ. Причинява се от Pseudomonas panici.

    ПРИЗНАЦИ. По надземните части се образуват кафяви до кафяво-зелени разрастващи се ивици, ограничени от тесен воднист венец.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семена с препарати и Растежен стимулатор «ЖИТНИ КУЛТУРИ». Пръскане с медни средства или с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 60-80 мл/дка. Листно подхранване с «ОМ ТОР ЗА ПШЕНИЦА И ЕЧЕМИК - ПРОЛЕТ» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО СУДАНКАТА И МЕТЛАТА

 

    ПРИЧЕНИТЕЛ. Причинява се от Pseudomonas syringae. Тя се запазва в растителните остатъци до тяхното изгниване в почвата и лесно се пренася чрез инфектираните семена. Влажно и топло време, както и по-голямата гъстота на посевите са условия, които благоприятстват развитието на болестта.

    ПРИЗНАЦИ. Болестта се явява върху листните перути и по-рядко по листните влагалища. Проявява се по листата като елипсовидни петна, в средата по-светли, с тъмнокафяв венец, тъканите в които бързо изсъхват. Петната нарастват по размери и по брой, сливат се и приемат неправилна форма, след което причиняват изсъхване на отделни участъци или на цели листа.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семена с препарати и Растежен стимулатор «ЦАРЕВИЦА». При силно проявление на болестта по време на вегетацията може да се приложи пръскане на растенията с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 60-80 мл/дка или други медни средства. Листно подхранване с «ОМ ТОР ЗА ЦАРЕВИЦАТА» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО ФАСУЛА

    ПРИЧЕНИТЕЛ. Причинява се от Xanthomonas phaseoli. Бактерията се запазва в обвивката на семената от 3 до 5 г., в растителните остатъци и в почвата. Запазва се и в ризосферата на някои растителни видове.

    ПРИЗНАЦИ. Някои от заразените фасулеви семена не поникват, а от останалите израстват растения с напетнени семедели, част от които са слепени (змийски глави).

      По листата и бобовите се появяват полупрозрачни червено-кафяви петна, а по стъблата – продълговати. Подобни признаци причинява Xanthomonas phaseoli var. fuscans, която напада някои от устойчивите сортове на Xanthomonas phaseoli.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семена с препарати и Растежен стимулатор «СТАРТ». Пръскане на посевите с медни препарати или с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 60-80 мл/дка. Листно подхранване с «ЕКОТОРОВЕ» предпазва растенията от заболявания.

 

 

ОРЕОЛОВИЯТ ПРИГОР ПО ФАСУЛА

 

    ПРИЧИНИТЕЛ. Причинява се от Pseudomonas phaseolicola. Понякога бактерията причинява и трихеобактериоза. Отличава от обикновения Бактериен пригор по бледозеления ореол около петната, който се образува при температура под 28оС. Бактерията се запазва по обвивката на семената, в растителните остатъци до половин година и в почвата до един месец. Запазва се и в кореновата система на някои растителни видове.

    ПРИЗНАЦИ. По листата дребни ъгловати петна с хлоротичен ориол. По чушките сиво-зелени петна с тухленочервен до кафяв венец. Сив до кремав ексудат.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семена с препарати и Растежен стимулатор «СТАРТ». Пръскане на посевите с медни препарати или с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 60-80 мл/дка. Листно подхранване с «ЕКОТОРОВЕ» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО ЦАРЕВИЦАТА

    ПРИЧИНИТЕЛ. Предизвиква се от Pseudomonas andropogonis. Бактерията се запазва в обвивката на семената, в растителните остатъци и в почвата. Запазва се и в ризосферата на някои растителни видове. Пренася се и от листни въшки

    ПРИЗНАЦИ. Проявява се по връхната част на листата и влагалищата им като бледозелени до бели или червени закръглени петна. Листата прегарят.

    БОРБА. Агротехнически метод. Обеззаразяване на семена с препарати и Растежен стимулатор «ЦАРЕВИЦА». Пръскане на посевите с «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 80 мл/дка. Листно подхранване с «ОМ ТОР ЗА ЦАРЕВИЦА» предпазва растенията от заболявания.

 

 

БАКТЕРИЕН ПРИГОР ПО ЦИТРУСОВИТЕ

    ПРИЧИНИТЕЛ. Причинява се от Pseudomonas citriputeale.

    ПРИЗНАЦИ. По листата и леторастите воднисти до калени петна. По плодовете вдлъбнати и черни петна.

    БОРБА. Агротехнически метод. Пръскане с медни препарати или с «МЕДЕН ХУМАТ». Листно подхранване с «ОМ ТОРОВЕ» предпазва растенията от заболявания.

 

    Литература:

1. Българска селскостопанска енциклопедия.

2. И. Тафраджийски, А. Попов, С. Каров, Б. Наков. Фитопатология. София 1991 г.

3. Б. Наков, А. Попов, С. Каров, Г. Нешев. Специална фитопатология. София 1999 г.

4. В. Малинов. Производство на зеленчукови култури. Василина 2005-2006 гг.

АгроБиоСтим, AgroBioStim, органо-минерални торове, биопрепарат, биопрепарати, хуминови киселини, хумати, хумус, фулвокиселини, органични, аминокиселини, фитохормони, биологически-активни, магнезий, микроелементи, стимулатори, азот, фосфор, калий, магнезий, макроелементи, микроелементи, желязо, мед, цинк, молибден, манган, бор, органично, био, агро, еко, стимулатор, биостимулатор, биофунгицид, селскостопански култури, зърнено-житни, зърнено-бобови, маслодайни, зеленчукови, кореноплодни, лукови, ягодни, овощни, семена, извънкорнева, прикорнева, листна, екологично земеделие, биологично земеделие, биоземеделие, биопродукти, дефицит, хранителни вещества, смущения и паталоргични заболявания на растения, хлороза, некроза, бактерийни болести, бактериоза, Бактерии от родовете Pseudomonas, бактериен пригор.
АгроБиоСтим, AgroBioStim, органо-минерални торове, биопрепарат, биопрепарати, хуминови киселини, хумати, хумус, фулвокиселини, органични, аминокиселини, фитохормони, биологически-активни, магнезий, микроелементи, стимулатори, азот, фосфор, калий, магнезий, макроелементи, микроелементи, желязо, мед, цинк, молибден, манган, бор, органично, био, агро, еко, стимулатор, биостимулатор, биофунгицид, селскостопански култури, зърнено-житни, зърнено-бобови, маслодайни, зеленчукови, кореноплодни, лукови, ягодни, овощни, семена, извънкорнева, прикорнева, листна, екологично земеделие, биологично земеделие, биоземеделие, биопродукти, дефицит, хранителни вещества, смущения и паталоргични заболявания на растения, хлороза, некроза, бактерийни болести, бактериоза, Бактерии от родовете Pseudomonas, бактериен пригор по доматите, домат.
Бактерии от родовете Pseudomonas.
АгроБиоСтим, AgroBioStim, органо-минерални торове, биопрепарат, биопрепарати, хуминови киселини, хумати, хумус, фулвокиселини, органични, аминокиселини, фитохормони, биологически-активни, магнезий, микроелементи, стимулатори, азот, фосфор, калий, магнезий, макроелементи, микроелементи, желязо, мед, цинк, молибден, манган, бор, органично, био, агро, еко, стимулатор, биостимулатор, биофунгицид, селскостопански култури, зърнено-житни, зърнено-бобови, маслодайни, зеленчукови, кореноплодни, лукови, ягодни, овощни, семена, извънкорнева, прикорнева, листна, екологично земеделие, биологично земеделие, биоземеделие, биопродукти, дефицит, хранителни вещества, смущения и паталоргични заболявания на растения, хлороза, некроза, бактерийни болести, бактериоза, Бактерии от родовете Pseudomonas, бактериен пригор по тиквени култури, крастовица, пъпеши.
АгроБиоСтим, AgroBioStim, органо-минерални торове, биопрепарат, биопрепарати, хуминови киселини, хумати, хумус, фулвокиселини, органични, аминокиселини, фитохормони, биологически-активни, магнезий, микроелементи, стимулатори, азот, фосфор, калий, магнезий, макроелементи, микроелементи, желязо, мед, цинк, молибден, манган, бор, органично, био, агро, еко, стимулатор, биостимулатор, биофунгицид, селскостопански култури, зърнено-житни, зърнено-бобови, маслодайни, зеленчукови, кореноплодни, лукови, ягодни, овощни, семена, извънкорнева, прикорнева, листна, екологично земеделие, биологично земеделие, биоземеделие, биопродукти, дефицит, хранителни вещества, смущения и паталоргични заболявания на растения, хлороза, некроза, бактерийни болести, бактериоза, Бактерии от родовете Pseudomonas, бактериен пригор по фасула, фасул.
АгроБиоСтим, AgroBioStim, органо-минерални торове, биопрепарат, биопрепарати, хуминови киселини, хумати, хумус, фулвокиселини, органични, аминокиселини, фитохормони, биологически-активни, магнезий, микроелементи, стимулатори, азот, фосфор, калий, магнезий, макроелементи, микроелементи, желязо, мед, цинк, молибден, манган, бор, органично, био, агро, еко, стимулатор, биостимулатор, биофунгицид, селскостопански култури, зърнено-житни, зърнено-бобови, маслодайни, зеленчукови, кореноплодни, лукови, ягодни, овощни, семена, извънкорнева, прикорнева, листна, екологично земеделие, биологично земеделие, биоземеделие, биопродукти, дефицит, хранителни вещества, смущения и паталоргични заболявания на растения, хлороза, некроза, бактерийни болести, бактериоза, Бактерии от родовете Pseudomonas, бактериен пригор по царевицата, царевица.
АгроБиоСтим, AgroBioStim, органо-минерални торове, биопрепарат, биопрепарати, хуминови киселини, хумати, хумус, фулвокиселини, органични, аминокиселини, фитохормони, биологически-активни, магнезий, микроелементи, стимулатори, азот, фосфор, калий, магнезий, макроелементи, микроелементи, желязо, мед, цинк, молибден, манган, бор, органично, био, агро, еко, стимулатор, биостимулатор, биофунгицид, селскостопански култури, зърнено-житни, зърнено-бобови, маслодайни, зеленчукови, кореноплодни, лукови, ягодни, овощни, семена, извънкорнева, прикорнева, листна, екологично земеделие, биологично земеделие, биоземеделие, биопродукти, дефицит, хранителни вещества, смущения и паталоргични заболявания на растения, хлороза, некроза, бактерийни болести, бактериоза, Бактерии от родовете Pseudomonas, бактериен пригор по цитрусовите култури, цитрус.

Биопродукти "AgroBioStim"

УКРЕПВА ИМУННАТА СИСТЕМА НА РАСТЕНИЯТА И ЧУВСТВИТЕЛНО

ПОДТИСКА ПОЯВАТА НА ГЪБНИ И БАКТЕРИАЛНИ БОЛЕСТИ!